okosház-smart home

Az intelligens ház,épület kiépítése elsőre költségekkel jár, de nem szabad elfelejteni, hogy az okosházak az intelligens vezérlési mechanizmusoknak köszönhetően a legtakarékosabb épületek a világon. Az épületautomatika által minden fogyasztást kontrolálhatunk és a különböző erőforrásokat összehangoltan is vezérelhetjük, ami által garantáltan komoly energiamegtakarítást érhetünk el világítás, szellőztetés, fűtés és hűtés területén egyaránt.

 Az épületautomatizálás számos lehetőséget biztosít a felhasználók számára, így az automatizált épületek – legyen ez egy családi ház, lakás, iroda, szálloda, gyár vagy egyéb létesítmény – által mindenki megtalálja az intelligens házak valamelyik számára legfontosabb és leghasznosabb funkcióját.

Ha intelligens otthonunk van, a ház összes erőforrását (hűtési, fűtési rendszer, külső belső világítás, vízkezelő rendszerek, légkezelő berendezések, automatikusan nyíló és záródó nyílászárók, kamera rendszer, kaputelefonok, öntöző rendszer, audio- és tv-rendszer stb.) összehangoltan, könnyedén és költséghatékonyan kezelhetjük és vezérelhetjük.

Az okosházak a távoli vezérlés lehetőségét is biztosítják számunkra. Ha nem szeretnénk, hogy otthonunk teljesen önműködővé váljon, gyakorlatilag bármilyen funkciót akár távolról is el tudunk végezni, amennyiben az okosház automatizálva van, és egy okoskészülékünk is csatlakozik az internethez.

Amit tudni kell, hogy az internet elérés alapvetően az okosház távoli elérésének érdekében fontos. Internet kimaradás esetén a távoli vezérlés és elérés lehetőségéről ugyan le kell mondanunk, de belső hálózaton keresztül továbbra is el tudjuk érni és vezérelni tudjuk intelligens házunk különböző funkcióit. 

Miért jó az okos ház. Elsősorban azért mert a mai házak, otthonok fel vannak szerelve gépekkel, elektromos eszközökkel, különböző kényelmi berendezésekkel, legtöbb esetben úgy, hogy ezek ad hoc kerültek egymás mellé nem tudnak egymásról, nem működnek együtt egymással, nem egy egyesített rendszer részei. Meg van a lehetőségünk, hogy ezen az állapoton változtassunk.

Amennyiben egy rendszerbe foglaljuk ezeket, akkor sokkal egyszerűbben tudjuk vezérelni az eszközrendszerünket. Ezentúl összehangolhatjuk, optimalizálhatjuk működésüket, például energiát spórolhatunk meg. Folyamatos kontrol alatt tarthatjuk az egész rendszer működését és ha szükséges beavatkozhatunk folyamatokba a lehető leggyorsabban.