Egy rezsi mentes otthon kiépítésével a jövőnkbe fektetünk be, az egyik legjobb biztosítást kötjük meg, akár az egyik legjobb lépést tehetjük meg a nyugodt nyugdíjas évekért. Egy CO2 otthonnal a jövőt védjük, a magunkét, gyerekeinkét, az unokáinkét.

Hogyan tehetjük otthonunkat rezsi mentessé?

Valószínűleg több lépésben.  Az egyes lépések megtételével juthatunk egyre közelebb a célunkhoz a rezsi költségek minimalizálásához vagy akár a lenullázásához. Lehet, hogy nem egyszerre tudjuk megvalósítani az összes szükséges lépést, de ha megtesszük az elsőt és így elindulunk célunk felé már hoztunk egy jó döntést.

Elektromos energia

Minden ház tele van olyan eszközökkel, amelyek elektromos árammal működnek.

Elektromos áramot használjuk világításra,melegvíz előállítására, főzésre, a hűtőgép üzemeltetésére stb. Ez a költség folyamatosan jelen lévő tétel a rezsinkben. Saját magunk megtermelhetjük a szükséges elektromos áramot egy háztartási kiserőmű, egy napelem rendszer kiépítésével.

Fűtés

Jelentős költségünk a fűtés. Itt mindenkép érdemes korszerűsíteni olyan rendszerre ami a lehető legkisebb költséggel működik. Amennyiben egy hőszivattyút használunk hőtermelőként és annak energiafelhasználását megtermeli a napelem rendszerünk akkor már el is értük, hogy a továbbiakban ne kelljen a fűtésre költenünk.

Ha csinálunk a költségeinkről egy elemzést, amely segítségével átlátjuk, hogy mire költünk a legtöbbet, hol tudnánk minél előbb lefaragni a költségeinkből felállíthatjuk a stratégiánkat a korszerűsítés megvalósításához.

Hűtés

Ma már egyre melegebbek a nyarak, így egyre fontosabb a megfelelő komfort eléréséhez, hogy nyáron is az általunk igényelt hőmérsékletet tudjuk előállítani, ehhez hűteni kell, aminek szintén vannak költségei. Amennyiben hőszivattyúval fűtünk azzal hűteni is tudunk és az ehhez szükséges elektromos energiát megtermelheti a napelem rendszerünk. Így a rendszer felépülése után a hűtésre sem költenünk.

Melegvíz előállítás

A melegvíz előállítása minden család költségvetésében jelentős tétel. Ez lehet az összes energia költség akár 30 %-a is. Melegvizet készíthetünk közvetlenül elektromos árammal vagy pl. hőszivattyúval sokkal olcsóbban negyed áron. Bármelyik megoldást használjuk az elektromos áramot ehhez is megtermelhetjük a napelemmel ami azt jelenti, hogy itt sem merül fel további költségünk.  

Víz és szenyvíz

Vízre is szükségünk van a mindennapjainkhoz és a keletkezett szennyvizünket is kezelnünk kell. Itt is felmerülnek rezsi költségek. Ezeket inkább csökkenthetjük mint nullázhatjuk. Akár kutat is fúrathatunk,de az sokszor drága és nem túl egyszerűen kivitelezhető és a szennyvizünket is megtisztíthatjuk egy saját rendszerrel. Egy jól kiépített szennyvíztisztító lehetővé teszi, hogy kevesebb vizet használjunk. Például a megtisztított vizet újra használhatjuk a wc öblítésére vagy locsolhatunk vele a kertben. A szennyvíztisztító  energiaigényét a napelem megtermelheti.

Érdemes befektetni a jövőnkbe a biztonságunkba. Lehet, hogy olyan anyagi forrásokat is elérhetünk ehhez amire nem is gondolunk, lehetnek olyan lehetőségek amelyeket még nem ismerünk.

Hulladékezelés

A keletkezet hulladékot is kezelni kell. Igénybe vehetünk egy szolgáltatót aki elszállítja ha megfizetjük ennek díját. Ma már sok helyen csak annyit fizetünk amennyit szállítatunk a kukák jeladóval vannak ellátva. Gyűjthetjük szelektíven a szemetünket, komposztálhatunk, tehát itt is van lehetőség a rezsi csökkentésére.

Épületautomatizálás

Amennyiben otthonuk költségeit felügyeljük, kontroláljuk, folyamatosan kézben tarthatjuk a kiadásokat. Egy jól kialakított, és kiépített épületautomatizálási rendszer tovább javíthatja az energia felhasználásunk hatékonyságát, optimalizálhatjuk  házunk működését.

Felmérés-Tervezés

Ahhoz, hogy lássuk mekkora kiadást jelent egy átalakítás, egy korszerűsítés mindenképpen szükség van egy felmérésre a jelenlegi állapotokról. Kell egy energetikai felmérés amely kimutatja az energiaszükségletet (villamosenergia, fűtés,stb) és a felmérés adatai alapján meg lehet tervezni a szükséges átalakításokat és kiszámolhatóak az átalakítás, korszerűsítés költségei.