Napelem rendszerek megkülönböztetése

Két rendszert különböztetünk meg, a sziget üzemű és a hálózatra csatlakoztatott napelem rendszert. A két rendszer jelentősen különbözik egymástól.

Sziget üzemű

Ahol nincsen a közelben villamos hálózat vagy a fogyasztás mértékéhez képest túlságosan bonyolult volna az ahhoz való kapcsolódás, szigetüzemű energiatermelő rendszert lehet kialakítani.

Ebben az esetben a napelem rendszer a megtermelt, de nem felhasznált elektromos áramot saját akkumulátoraiban tudja tárolni. Nem tudja visszatáplálni az elektromos hálózatba, így szükség van a költségeket növelő akkumulátorokra. Hálózat független napelemes rendszerek esetében a rendszer működése alapvetően alacsony feszültségű ( DC 12-24-48 volt ), és ha szükséges ezt invertáljuk 230V AC feszültségre. A rendszer bonyolultabb, hiszen tárolnia kell tudni a megtermelt energiát, így költségesebb az üzembe helyezése és fenntartása, javítása is.

Hálózatra csatlakoztatott

A hálózatra csatlakoztatott napelem rendszerek a hétköznapi háztartások által használt rendszerek. Ilyenkor egy családi ház vagy közintézmény napelem rendszere által megtermelt elektromos áramot nem kell tárolnia, vissza tudja táplálni a hálózatba, a megtermelt többletenergiát a hálózat veszi fel, míg olyan esetben mikor a napelem nem termel, az energiát a hálózatról vételezi az ügyfél. Ilyen esetben kétirányú mérőóra szükséges, az elszámolás pedig szaldó elszámolással történik.

Előnye, hogy olcsóbb és egyszerűbb, mint a sziget üzemű rendszer, így a megtérülési ideje is gyorsabb.

Napelemes rendszer részei

  • napelem panelok
  • napelemes rendszer tartószerkezete
  • napelemes rendszer szolár kábelei
  • napelemes rendszer invertere
  • napelemes rendszerbe épített PE földelési anyagok