Egy mai otthonban elvárjuk, hogy megfelelően klimatizált , fűtött- hűtött-szellőztetett környezetet biztosítson számunkra. Ez a feladat minél olcsóbban és minél kevesebb közreműködéssel, hozzáadott munkával, lehetőleg automatikusan valósuljon meg.

Ahhoz, hogy a költségek alacsonyak maradjanak a fenntartás során az első lépés az,hogy egy jól megépített, kivallóan szigetelt,  hőtechnikailag megfelelő építőanyagokból létrehozott épületet kelljen menedzselnünk.

Az új épületekre vonatkozó hatósági előírások is ebbe az irányba mutatnak.

Fűtéskor a kiáramló hő veszteséget kell pótolnunk, hűtéskor a beáramló hő felesleget kell eltávolítanunk. Minél jobban megvédjük magunkat ezektől az áramlásoktól, tehát szigetelünk, annál olcsóbb lesz az elvárt hőfok fenntartása.

A jól megépített modern épületek légtömörek , ami azt jelenti, hogy szellőztetést, a megfelelő páratartalom beállítását, CO2 szint fenntartását is meg kell oldanunk úgy, hogy a levegő csere során az energia visszanyerés is megoldott legyen.

Használhatunk olyan berendezést amely megoldja a fűtést és a hűtést is.

Ma már egyre elterjedtebb a hőszivattyúk alkalmazása. A technológia egy kiforrott sokat használt megoldás. Az évtizedek óta használt hűtőgépek is hőszivattyúk.

A hőszivattyúkhoz a legmegfelelőbb a nagyfelületű hőleadók alkalmazása, a padló, a mennyezet és a fal fűtés rendszerek. Ezek kiépítésére is egyre több megoldás, kivitelezési lehetőség érhető el.

A szükséges használati meleg vizet is előállíthatjuk a hőszivattyúval sokkal olcsóbban mintha ezt például villanybojler vagy gázkazán segítségével oldanánk meg.

Megfelelően megoldott vezérléssel a rendszerbe beépített alkotórészek működését optimalizálhatjuk  és a felügyeletünk alatt tarthatjuk.