Hogyan működik a hőszivattyú

A hőszivattyú olyan berendezés – kalorikus gép –, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa.  A hőszivattyúban minden ugyanazon elv szerint történik, mint a hűtőben, azzal a különbséggel, hogy fordítva. A hőszivattyú elvileg olyan hűtőgép, melynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítják.

 A hőszivattyúban egy ún. munkaközeg,  cirkulál. Ez az, ami egy hőcserélőn (párologtatón) keresztül felveszi az energiát a hőforrásként használt közegből. Ezután egy kompresszor összenyomja, sűríti a közeget. Ennek során növekszik annak nyomása és hőmérséklete. A komprimált közeg a második hőcserélőbe (kondenzátor) kerül. Itt a fűtési rendszeren keresztül magas hőmérsékleten leadja a felvett energiát. Ezután történik a túlnyomás megszüntetése, és a hűtőközeg visszakerül a ciklus elejére.

Heatpump.svg

hőszivattyúról a Wikipédián még több információ

hőszivattyú működése

A folyamatábra egyszerűsítve mutatja a működési elvet

Gőzkompressziós hőszivattyú körfolyamatának vázlata:

  1. kondenzátor
  2. folytószelep
  3. elpárologtató
  4. kompresszor

A hőszivattyú mechanikai munka bevitelét igényli ahhoz, hogy hőt áramoltasson hidegebbről melegebb helyre

A hőszivattyúk fordított üzemmódban is működnek, ekkor a melegebb hely hűtésére is használhatók. Ugyanazzal az eszközzel megoldható a fűtés és a hűtés is.

A berendezés úgy von el energiát a környezetből, hogy közben nem károsítja azt, használata emellett hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

Egy újépítésű ingatlan fűtésénél, biztosan a hőszivattyús rendszer az egyik legjobb és legegyszerűbb fűtési, hűtési és vízmelegítési megoldás !

A rendszer hatékonyságát az ún. munkaszámmal, elterjedt kifejezéssel élve a „jósági fokkal” jellemezzük (COP = Coefficient of Performance), ami azt mutatja meg, hogy a hőszivattyú által leadott hasznos hőteljesítmény hányszorosa a működtetéséhez felhasznált teljesítménynek.

Ez a szám a hagyományos fűtési rendszerek esetén általában 1 alatti érték, ugyanis – különösen a régi, elavult fűtési rendszereknél – a felvett energia korántsem 100%-ban hasznosul hőként a működés során. Nem így a hőszivattyúnál, ami egységnyi felvett teljesítményből többszörös hasznos teljesítményt produkál.

Ha például egy hőszivattyús fűtési rendszer hatékonysága, azaz COP-értéke 4,2 és a szükséges fűtési teljesítmény 12 kW, akkor a működéshez szükséges villamosenergia-fogyasztás (12/4,2) mindössze 2,86 kW körül várható. Költségei könnyen áttekinthetők, kézben tarthatók, a rendszer élettartama rendkívül magas.

Mivel a hőszivattyú az energiáját a környezetből nyeri, nagyobb függetlenséget biztosít az emelkedő nyersanyagárakkal szemben, és jelentősen növeli az ingatlan értékét, mára a hőszivattyú hívószó lett az ingatlanpiacon.

Abban az esetben, ha napelem rendszer által termelt energiával működtetjük a hőszivattyúnkat biztosak lehetünk abba, hogy nem terheljük CO2-vel a környezetünket és nem utolsó sorban a további költségek sem jelentkeznek házunk fenntartása során.

 Amennyiben nincs lehetőségünk egy ütemben megvalósítani a fejlesztéseket a  hőszivattyú működtetéséhez igénybe vehetünk kedvezményes áram tarifákat.Az egyik megoldás “H” tarifa a másik a GEO tarifa.Ezek a tarifák abban az esetben igényelhetők, ha a  hőszivattyú hatékonysága egy előre meghatározott értéket elér.

A két tarifa közti különbség, hogy a GEO tarifa kizárólag az ELMŰ-ÉMÁSZ területén elérhető, bevezetése korábbi mint a “H” tarifáé.  A “H” tarifa minden áramszolgáltatónál elérhető kedvezményes árszabású villamos energia hőszivattyúk számára.

A GEO tarifa esetén a szolgáltató a villamos energia szolgáltatást naponta 2x szüneteltetheti maximum 2 órán keresztül. Ez azt jelenti, hogy a 24 órából 20 órán keresztül biztosan rendelkezésre áll a kedvezményes tarifa mind télen és nyáron. Előnye, hogy a nyári hűtési időszakban is kedvezményes tarifával tudjuk lakásunk, házunk hűtését,fűtését biztosítani. Hátránya, hogy kizárólag a hőszivattyút üzemeltethetjük róla, a kiegészítő fogyasztókat (szivattyú, rásegítő elektromos fűtés) nem.  Hátrány még, hogy a villamos energia megszüntetésekor (napi akár 2×2 óra) a hőszivattyú működésében zavart okoz, ennek következménye lehet, hogy a berendezés idő előtt meghibásodik.

A GEO tarifáról további infó itt.

A “H” tarifa esetén az előny, hogy nem csupán a hőszivattyút, de a kiegészítő szivattyúkat, automatikákat is üzemeltethetjük a kedvezményes tarifáról. Előny továbbá, hogy nincs áramszünet, a szolgáltatás folyamatos, így nem kell tartanunk a berendezés idő előtti meghibásodásától. Hátrány, hogy a kedvezményes díjszabás csak a fűtési időszakban – október-április – között áll rendekezésre, az ezen kívüli időszakban normál nappali áram díjszabással kerül elszámolásra a felhasznált energia, így amikor hűtünk nem vehetjük igénybe a kedvzményes díjszabást.

A ’’ H ’’ tarifáról további infó itt.