Magyarország területén a gázhálózat kiépítettsége jónak mondható, a hálózatra csatlakozás lehetősége a sűrűn lakott területeken szinte mindenhol biztosított.

A fűtőkészülék működtetése a felhasználótól nem igényel különösebb beavatkozást a fűtőanyag a hálózaton érkezik.

Fűthetjük egyedileg a ház minden egyes helyiségét gázzal például konvektorok segítségével, de ez ma már elavult megoldásnak számít.  Egy gázkazános központi fűtéses rendszer a gázkazán típusától illetve a hőleadók kiépítésétől függően a konvektoros rendszerekhez képest 10 és 50% közötti megtakarítást jelenthet. Általános összefüggés, hogy minél nagyobb alapterületű a lakás, annál gazdaságosabb és jobb hatásfokú egy cirkó fűtési rendszer.

A cirkó fűtés a gázkazános rendszerek legelterjedtebb típusa, elnevezése a fűtővíz cirkulációjára utal. A kazánban megtermelt melegvizet egy szivattyú juttatja a radiátorokba, a radiátorokban megtörténik a hőleadás, ezután a víz visszaáramlik a kazánba, és a folyamat kezdődik elölről. A hőtermelő berendezések egyik típusa csak fűtésre dolgozik, a kombi rendszerű készülékek a használati melegvizet is megtermelik.

A cirkó fűtés előnyei

Magasabb hatásfokú, mint a helyiségfűtés, a megtakarítás a konvektoros rendszerekhez képest 10 és 50% közötti. Általános összefüggés, hogy minél nagyobb alapterületű a lakás, annál gazdaságosabb és jobb hatásfokú a cirkó fűtési rendszer.

A kombi készüléket használati melegvíz előállítására is alkalmas .Az ilyen berendezések átfolyós üzeműek, így nincs tárolási veszteség – szemben például egy villanybojlerrel. A melegvíz folyamatosan rendelkezésre áll, nem fogy el.

A fűtőkészülékek hatásfoka a kondenzációs kazánok megjelenésével tovább javult. A fűtési költségek tekintetében is jó helyen áll ez a megoldás, ezért ma még sokan erre gondolnak elsőként amikor a fűtési feladok ellátását tervezik.

Kondenzációs kazán a legjobb választás ha gázkazános rendszert építünk. Egy elavult nyílt égésterű gázkazánhoz képest egy modern nyílt égésterű cirkó hatásfoka 5-15 %−kal magasabb. Egy kondenzációs zárt égésterű készülék ettől 15-20%−kal magasabb hatásfokú. A kondenzációs kazán jó hatásfokát csak akkor tudjuk kihasználni, ha olyan hőleadókat alkalmazunk amelyek alacsony előremenő vízhőmérséklet esetén is hatékonyan működnek. Legjobb a padló illetve fal fűtés vagy jó lehet még a megfelelően méretezett radiátorokkal kiépített rendszer is.

 A kérdés az, hogy van-e rendelkezésre álló versenyképes, ennél is jobb megoldás. Igen van, ez pedig a hőszivattyú.