Az emberi életminőség javulásának fontos eleme a fűtési technikák jelentős fejlődése. A fűtés során azt a hőmennyiséget kell pótolnunk amit elveszt az épület  a különböző folyamatok során.

Egy ház fűtésére kiépíthetünk egy teljesen új korszerű rendszert vagy azt is megtehetjük, hogy a meglévő fennálló kiépítésnek bizonyos elemeit megtartva hajtunk végre egy korszerűsítést. A feladat az, hogy a meglévő erőforrások segítségével a lehető legjobb rendszert valósítsuk meg. Olyat amely hatékonyan működik, tehát jól ellátja a feladatát és emellett a lehető legkisebb költséggel fentartható.

Még mindig vannak olyan épületek ahol minden helyiséget egyedileg külön fűtenek. Használhatnak kályhákat, cserépkályhákat, kandallókat, gázkonvektorokat  stb.

Fejlettebb, jobb  megoldás a központi fűtés amikor egy helyen, megtermeljük, előállítjuk a szükséges hőmennyiséget, amit  egy kiépített hálózat segítségével eljuttatunk az úgynevezett hőleadókhoz.

A fejlődés során elérhetővé váltak olyan megoldások amelyek már nem igényelnek a felhasználótól, a ház lakójától, napi szintű feladatmegoldást.

Amikor a költségekre gondolunk egy nagyon fontos fogalom a hatásfok, ami azt jelenti, hogy olyan eszközöket, technikákat használjunk amelyek segítségével a fűtőanyagból a lehető legnagyobb százalékban nyerhetjük ki a tartalmazott hőenergiát. A fűtőeszközök fejlődésének köszönhetően jelentős javulás tapasztalható ezen a területen is.

A hőveszteség az épületből a környezetbe távozó energiaáram. A hidegebb tér irányába történő hőáramlás transzmissziós (sugárzásos), kondukciós (vezetéses) és konvekciós (hőáramlásos) úton történhet.

Az elvesztett hő egy részének pótlását a belső nyereségek (háztartási eszközök, világítás), más részét a fűtés fedezi.

A passzívházak úgy vannak megtervezve, hogy a használat közbeni nyereségáramok éppen fedezzék a hőveszteséget, így ne legyen szükség hagyományos fűtési rendszer kiépítésére.