Energia a házban

Mindenki kényelmes, jól működő otthonban szeretne élni.

Házunkat, lakásunkat fűtjük, hűtjük, világítjuk, szellőztetjük, különböző, főleg elektromos árammal működő gépeket, eszközöket helyezünk el benne, amelyek a kényelmünket, szórakozásunkat szolgálják.

Ezeknek a feladatoknak a megoldására egyre jobb technológiák, eszközök állnak rendelkezésre, amelyek nem feltétlenül ismertek és elfogadottak a széles közönség előtt. Érdemes tájékozódni és megismerni ezeket a lehetőségeket mert a köztudatba még be nem került de már jól működő energia takarékos, környezetet is kímélő új technológiák sem kerülnek feltétlenül többe mint a hagyományos, mindenki által ismert megoldások. Amikor választani kell miért ne a jobbat, korszerűbbet válasszuk.

Egy háztartási kiserőművel /napelem rendszer/ megtermelhetjük az energia szükségletünket, ami fedezheti a fűtés, hűtés, szellőzés, világítás, elektromos eszközök energiaigényét, akár még az elektromos járművek /autó,motor,bicikli,roller,stb./ töltéséhez szükséges energiát is megtermelhetjük.

Ahogy bővül a felhasznált elektromos eszközök száma, nő az elektromos energia igény is. Legjobb, ha modern kis energiafogyasztású gépeket, eszközöket választunk.

Egy hőszivattyúval fűthetünk és hűthetünk. Az ehhez szükséges energiát a környezetből vonhatjuk el ahol ez korlátlanul rendelkezésre áll /fűtéskor/ illetve ha hűtünk a felesleges hőt a környezetbe  továbbíthatjuk a kiépített rendszer segítségével.

A hőszivattyú működéséhez szükséges energiát megtermelheti a napelem. Az ökológiai lábnyomunk így nulla lehet, a mi rendszerünk nem bocsát ki CO2-őt.

Házunkban működő gépek ma már egy sok összetevőből álló rendszert alkotnak.

A kérdés az, hogy rendszerként kezeljük, illetve tervezzük meg közvetlen környezetünket vagy csak véletlenszerűen kerülnek az egyes alkotóelemek, funkciók egymás mellé. A különböző eszközök kompatibilisek-e egymással, segítik-e egymás működését, egyidejűleg megférnek-e egymás mellett.


 

Amennyiben elfogadjuk, hogy ez egy rendszer, kénytelenek vagyunk  elfogadni, mert az, biztosítanunk kell optimális működését, folyamatos kontrolját.


A rendszert felépíthetjük lépésről lépésre, lehetőségeinknek megfelelő ütemben. A lényeg, hogy jó irányba induljunk el, tervezzünk és legyen megfelelő stratégiánk egy okos intelligens ház kiépítésére, amely használja a rendelkezésre álló lehetőségeket, technológiákat, kontrolálja, vezérli, optimalizálja az alkotóelemek működését.

Megfelelő irány megválasztásával elérhetem, hogy a kiépített rendszer önellátó legyen / pl. energiából megfelelő méretű napelem segítségével/  és az elmaradó rezsi költségek miatt megtérülő is lesz.