Napjainkban sok helyen ajánlanak elektromos árammal működő fűtési megoldásokat. Előnykét említik, hogy többnyire gyors, egyszerű a kiépítése és emellett még olcsónak is nevezhető a megoldás más alternatívákkal szemben. Rendszer kiépítése lehet, hogy olcsó de fenntartása, maga fűtés már nagy valószínűséggel nem lesz olcsó, hosszútávon nem lesz gazdaságos.

Ha elektromos árammal direktben állítunk elő hőenergiát, tudnunk kell, hogy az egyik legdrágább megoldást választjuk, egységnyi hőmennyiségre vonatkozóan .

A beruházás és az üzemeltetés várható költségeit amennyiben együtt mérlegeljük, akkor minél kisebb egy lakás, annál jobban számítanak a fűtés kiépítésének költségei, és minél nagyobb egy lakás, annál jobban számítanak majd az energiafogyasztás költségei. Egy apró lakás esetén az elektromos fűtés választásával megspórolt beruházási költség évekig fedezheti a villamosáram fogyasztást. Egy nagy lakásnál ennek épp a fordítottja igaz, más fűtési megoldás drágább beruházás ugyan, de az alacsonyabb rezsiköltség pár év alatt kompenzálja a befektetést.

Hasznos számadatok

 • 1 kWh elektromos áram jelenleg kb. 40 Ft
 • 1 kWh fűtési energiát leadó földgáz jelenleg kb. 16 Ft
 • 1 kWh energiaszolgáltatás távhővel (fővárosban) jelenleg kb. 13 Ft
 • 1 kWh fűtési energiát leadó tűzifa jelenleg kb. 10 Ft
 • 1KW/h fűtési energia előállítása hőszivattyúval a földgázzal elállítotthoz képest 30-50%-kal olcsóbb lehet
 • Egy átlagos 50 m² körüli régi építésű téglalakás fűtési energiaigénye a teljes fűtési szezonban összesen: 5-7000 kWh.

Hol lehet jó megoldás az elektromos fűtés?

 • apró ingatlanokba, ahol az energiafogyasztás eleve alacsony
 • egy-egy szoba fűtésére
 • nagyobb ingatlanokba kiegészítő megoldásként
 • Időszakosan használt ingatlanokba, ahol hetente csak 1-2 napra kell meleget biztosítani

Hova ne válasszuk?

 • Rossz energetikai besorolású lakóházakba kizárólag elektromos fűtés nem javasolt.
 • Nagyobb ingatlanok esetén az áramszolgáltató nem feltétlenül tudja kiszolgálni a szükséges teljesítményt, ezt mindenképp ellenőrizzük.
 • Ha az átlagosnál melegebb (24+ °C) hőmérsékletű lakásban érezzük jól magunkat, kizárólag elektromos fűtés nem javasolt.

Különböző megoldások elektromos fűtés esetén

Hőtárolós kályha

A hőtárolós kályhában egy elektromos fűtőszál melegíti fel a hőmennyiség eltárolására szolgáló samott-téglákat. Ezek a fűtőkészülékek azért rendelkeznek a hőtároló betéttel, hogy vezérelt (éjszakai) áramról szakaszosan üzemelhessenek, és a meleget folyamatosan adják le, még akkor is, amikor a készülék épp kikapcsolt fázisban van. Az egyes típusok között különbség lehet a tekintetben, hogy a szoba levegőjét ventilátorral áramoltatják keresztül magukon, vagy az magától – gravitációsan – történik.

Elektromos konvektor, fűtőpanel

Az elektromos konvektor és a fűtőpanel is elektromos fűtőszállal működik, de a hőtárolós kályhával szemben nincs bennük hőtároló tömeg, tehát csak akkor melegítenek, ha áram alatt vannak. Mozgó alkatrészük (ventilátor) nincs, a helyiség levegőjét gravitációsan áramoltatják.

Sugárzó infrapanel

Az infrapanel sugárzást bocsájt ki az infravörös tartományban, amely – a Naphoz hasonlóan – kellemes hőérzetet ad. Ezek az eszközök alapvetően nem a levegő felmelegítésére szolgálnak, hanem a bent tartózkodók hőérzetének javítására.  Szőnyeg alá, bútor mögé téve nem érzékelhető a melegítő hatás. A megoldás energetikai előnye, hogy alacsonyabb levegő-hőmérséklet mellett is kellemes lehet a hőérzetünk. Az olcsóbb üzemeltetés azon alapul, hogy a levegő hőmérséklete több fokkal is csökkenthető, és mint tudjuk, egy fokos csökkentés körülbelül 5%-os energiamegtakarítást eredményez

Hordozható fűtések

A hordozható fűtőtestek általában kisebb teljesítményűek a telepített berendezéseknél, használatuk akkor célszerű, ha kiegészítő rendszerként alkalmazzuk őket. Az olajradiátorok és hősugárzók 1-2 kW közötti fűtési hőleadásra képesek.

Elektromos padlófűtés

Közvetlen elektromos padlófűtés esetén a padlóburkolatot felmelegíti egy beépített fűtőbetét, és a hőteljesítmény innen továbbítódik a helyiségbe, jellemzően sugárzás útján. Ha a fűtőszálakat aljzatbetonba helyezik el, vagy más nagyobb fajsúlyú (tömegű) anyagba, akkor hőtárolós megoldásról beszélünk. Ez utóbbi éjszakai (vezérelt) áramról is üzemeltethető. Magas élettartamú megoldás, amely meghibásodásra nem hajlamos, helyigénye nincs, és megfelelő termosztáttal pontosan szabályozható.

elektromos padlófűtés kiépítése

Vállajuk épületek, házak, lakások teljes elektromos rendszerének kiépítését, és a megrendelő igényeinek megfelelő elektromos fűtés kiépítését is.